Subscribe here to RSS feed

19

December

Koekenbakkers | 1 Kopen in Spanje

Fred van Krimpen

Artikel gepupliceerd door de Belangen organisatie Mondi op https://www.mondi.nl/koekenbakkers-1-kopen-in-spanje/page18__1661.php

"Nee, het gaat hier niet over de stroopwafels die sinds kort bij de Spaanse Mercadona supermarkt te koop zijn, maar over het kopen van een woning in Spanje.

In Spanje schieten, na de crisis en het weer aantrekken van de markt, makelaarskantoren als paddenstoelen uit de grond. De meesten gaan voor het 'snelle' geld.

Aangezien nationale regeringen en de EU in Brussel enerzijds de mond vol hebben over bescherming van de consument, maar anderzijds toestaan dat het vak 'makelaar' in heel de EU uitgeoefend mag worden door iedere willekeurige koekenbakker (in de badinerende zin van het woord en met excuses aan de beroepsgroep die ik niet wil geringschatten) zonder minimale of onwerkelijke eisen ter bescherming van diezelfde consument, acht ik het van belang nog eens enkele zaken betreffende de aan- en verkoop van onroerend goed in Spanje aan te stippen.

Te vaak wordt er lichtzinnig gedacht over het kopen van een woning in Spanje, men acht zichzelf mans genoeg maar vergeet dat het wel om een ander land gaat met andere wetgeving, regels, gebruiken en kosten. Er zijn al vele artikelen verschenen die duidelijk uitleg geven welke stappen er te nemen zijn. Waar echter maar weinig aandacht aan besteed wordt, is dat het wijs is deze stappen te nemen onder begeleiding van een degelijke makelaar en niet één van die 'koekenbakkers'. Immers, de ontwikkeling van de huizenmarkt in Spanje en de veranderende wetgeving, vereisen van de professionele makelaar dat hij zich constant blijft bijscholen en aanpassen aan die veranderingen.

De makelaar dient u al vóór de aankoop te kunnen vertellen welke zaken er spelen tijdens het bezitten van een woning en bij eventuele verkoop. Dat is toch wel de minimale bescherming die u als koper kunt en dient te verlangen als u uw zuurverdiende spaargeld gaat investeren in een land waarvan u de regelgeving en het systeem niet kent.

Check zelf, of middels een belangenorganisatie zoals Mondi, of de makelaar waar u mee in zee gaat, tenminste:

  • De taal van het land beheerst;
  • Is aangesloten bij een beroepsverband;
  • Beschikt over een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.

De van oorsprong oudste makelaarsverenigingen van Spanje zijn API en GIPE.

Eenmaal via de makelaar de droomwoning gevonden, kan het geen kwaad om een advocaat in te schakelen.

Bezitten van een woning in Spanje
Over het hebben van een woning in Spanje bestaan ook erg veel misverstanden of onwetendheid. Veel mensen hebben zich voor de aankoop verdiept in de te nemen stappen die tot de aankoop leiden, maar een zeer groot deel van hen vergeet het vervolgtraject te bestuderen. Als de woning eenmaal van u is, heeft u namelijk te voldoen aan een aantal verplichtingen, zoals bijvoorbeeld bijdrages aan de VvE, het betalen van de jaarlijkse onroerendgoedbelasting en vuilinzameling en ook het invullen van een belastingaangifte voor inkomstenbelasting (eigenlijk een huurwaardeforfait).


In Spanje bestaat een zogenaamde brengplicht, in tegenstelling tot Nederland waar een haalplicht bestaat. Dit wil zeggen dat eenieder die belastingen van welke aard ook dient te voldoen, geacht wordt dit zelf aan te geven. Het gebeurt in Spanje in praktisch de meeste gevallen dat zowel gemeente als de staat u een aanmaning stuurt, doch dit gebeurt op vrijwillige basis en is niet verplicht door de wet. Men kan zich dus niet verstoppen achter het excuus dat men geen oproep tot betaling heeft ontvangen.”  

 

Fred van Krimpen is verbonden aan Elite Inmobiliaria

Nog meer lezen over Koekenbakkers? Raadpleeg dan de tweede publicatie Koekenbakkers | 2 verkopen in Spanje

No comments.
Name:
Email:
Comment:
Enter verification code: Captcha not loaded